La quarantena d’entitats a favor de la pacificació total de la Ronda Sant Antoni refermem la nostra voluntat de continuar lluitant perquè aquest espai, recuperat al trànsit privat durant els darrers 15 anys, continuï sent per als vianants. Estem carregats de motius i per això hem volgut enumerar-los mitjançant aquest comunicat, adreçat a tot el veïnat dels barris del Raval i de Sant Antoni, però també al conjunt de barcelonins i als seus representants municipals.

Volem fer especial èmfasi, doncs, en els responsables del Govern municipal format per Barcelona en Comú i el PSC. Lluny d’escoltar la reivindicació de desenes d’entitats veïnals, associacions de famílies i altres moviments, persisteixen en una decisió que és arbitrària i errònia: obrir al trànsit de nou un espai ple de vida i activitats del qual en gaudeixen dia rere dia centenars de veïns i de veïnes.

Aquest error ve precedit d’altres, com ara l’abandonament de l’espai de la llosa, que no ha estat dignificada tal com es va anunciar als mitjans i prometre al veïnat. No fer aquesta intervenció, ja pressupostada, ha estat la causa de la degradació de l’espai. L’Ajuntament, a més, ha intentat vendre un fals consens i dividir les entitats del barri amb una proposta que no satisfà ningú. Per això demanem que es reconsideri l’actual posicionament municipal. Hi ha motius de sobra i encara hi som a temps.

DEU MOTIUS PER MANTENIR UNA RONDA DE SANT ANTONI PER ALS VIANANTS

 1. UN ESPAI DE PASSEIG, D’ESTADA I DE TROBADA
  La Ronda Sant Antoni s’ha convertit en un autèntic espai de passeig per a milers de persones de tota la ciutat que la creuen a peu, però sobretot un espai de trobada i d’estada per al veïnat del Raval i de Sant Antoni, dos dels barris més densament poblats de Barcelona. El Raval, concretament, té una densitat residencial que triplica gairebé la mitjana de la ciutat. Cal, doncs, un espai de gaudi ciutadà ampli com aquest.
 2. UN ESPAI PER A LES CRIATURES EN UNA CIUTAT JUGABLE
  Tot i ser el tercer barri de Barcelona amb més infants, el Raval és un dels que té menys espais de joc en relació amb el nombre de població infantil: 9 parcs per a 6.032 infants menors de 14 anys. Barris com el Clot compten amb 10 zones de joc per a 3.055 infants i la Sagrada Família, 13 per a 5.200. Les xifres evidencien la necessitat de mantenir una ronda pacificada que permeti el joc lliure i amb seguretat. Els carrils habilitats per al trànsit suposaran la desaparició d’un espai que els nens del Raval i Sant Antoni ja s’han fet seu. També implicarà l’eliminació de les casetes de joc dinamitzat que tants infants i famílies utilitzen diàriament.
 3. UN ESPAI QUE PERMETI INCREMENTAR EL VERD URBÀ
  L’absència de zones verdes als barris de Sant Antoni i el Raval és prou evident. En plena emergència climàtica cal aprofitar qualsevol reforma urbana per incrementar, doncs, les zones verdes, la presència d’arbres i arbustos que permetin millorar la biodiversitat i també l’espai.
 4. UN ESPAI AMB BONA QUALITAT DE L’AIRE ÉS MÉS SALUDABLE
  Més qualitat de l’aire, més silenci i menys soroll és més salut. Més joc, més espai de relació social… és més salut. A tocar de la ronda Sant Antoni hi ha l’escola més contaminada de Barcelona: l’escola Sant Francesc d’Assís supera el límit de 50 µg/m3 de diòxid de nitrogen. A l’Eixample, tots els centres estan per sobre dels 40 µg/m3, que és el valor límit establert per
  la normativa europea. Els infants que van a escoles en entorns dominats per grans autovies urbanes, com la ronda Sant Pau, el carrer Urgell o la Gran Via, tenen dret a jugar en una zona sense fums.
 5. UN ESPAI PER AL COMERÇ DE PROXIMITAT
  L’experiència ens demostra que recuperar els carrers per al vianant de la forma adequada permet incrementar les vendes al comerç de proximitat. En època d’Amazon, Glovo, etc. necessitem més que mai un comerç de proximitat que atengui les necessitats del veïnat.
  L’abandonament de la zona per part de l’ajuntament ha perjudicat els comerciants i ara cal un pla de desenvolupament i de suport al petit comerç. També cal implementar mesures que protegeixin els comerciants de les pujades abusives de lloguer i/o de les expulsions. A més, cal garantir la càrrega i descàrrega en horaris establerts i la mínima afectació possible a la
  pacificació.
 6. UN NOU ESPAI PER A LA CULTURA, EL LLEURE I LA PARTICIPACIÓ DEMOCRÀTICA.
  La pacificació de la Ronda ha implicat disposar d’un nou espai per al Raval i Sant Antoni, però també per a tot el conjunt de la ciutat. S’hi han pogut fer activitats promogudes per entitats veïnals i de comerciants dels dos barris, però també per l’Ajuntament: Festa Major, esdeveniment d’Arquitectura, Mistralçotada d’enguany… No entenem, doncs, que el mateix Ajuntament que promou l’ús d’aquest espai se’l vulgui carregar. És incoherent, si no hipòcrita.
  L’espai serveix també perquè el moviment associatiu de tots dos barris hi pugui fer activitats.
 7. UN ESPAI QUE GARANTEIXI LA MOBILITAT EFICIENT I SOSTENIBLE
  L’espai protegeix la figura del vianant i de la mobilitat a peu, que és la que fa servir la majoria de la ciutadania. A més a més, la zona manté una gran accessibilitat al transport públic, tant en metro com en bus. Defensem el pas del bus per l’entorn immediat i que el veÏnat pugui accedir a aquest mitjà de transport amb la màxima facilitat, però existeixen alternatives positives que garanteixen aquests principis sense afectar la pacificació actual.
 8. UN ESPAI CONVIVENCIAL I SEGUR PER ALS VIANANTS
  En una zona pacificada, tornar a fer-hi passar el trànsit de busos de gran tonatge provocaria un problema greu de seguretat i un risc d’accidentalitat important per a les persones que fan ús de l’espai: infants, gent gran, etc.
 9. UN ESPAI INTEGRAT A LA SUPERILLA BARCELONA
  Quin sentit té que, mentre l’Ajuntament reforma de dalt a baix el carrer Consell de Cent per pacificar-lo i que el vianant en gaudeixi, vulgui acabar amb la pacificació de la ronda Sant Antoni on el vianant ja n’és el protagonista? Defensem que el model de superilla també ha d’arribar als barris populars de la ciutat com ara el Raval. Una ciutat igualitària passa per
  polítiques públiques que minimitzin les desigualtats existents.
 10. LA RONDA, UN ESPAI QUE CONNECTA ELS BARRIS DEL RAVAL I DE SANT
  ANTONI

  Una ciutat veritablement igualitària necessita trencar les barreres que separen els barris.
  Constatem que la pacificació de la ronda ha suposat un autèntic punt de trobada entre el veïnat del Raval i de Sant Antoni i aquesta és la direcció en la què han de caminar les reformes urbanístiques: reduir les desigualtats i derruir les barreres, no tornar a aixecar-les.

CONCLUSIÓ

NO acceptarem cap decisió que impliqui tornar a fer passar el trànsit per la Ronda.

Defensem una ronda per als vianants, per al passeig, per fer-hi activitats, perquè els més petits puguin jugar-hi en llibertat, i les persones puguem trobar-nos-hi i gaudir de la ciutat.

Exigim a l’Ajuntament que cerqui i trobi alternatives possibles i en positiu per a tots els problemes plantejats. Nosaltres estem disposats a estudiar-les totes.

Per tot això, demanem tenir aviat una reunió amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

I anunciem que en les properes setmanes i mesos hi haurà NOVES MOBILITZACIONS fins que l’Ajuntament ens escolti: tornarem a omplir la Ronda Sant Antoni d’activitats i de vida per continuar reivindicant una ronda Sant Antoni per als vianants.


Plataforma Propacificació de la ronda Sant Antoni

Advertisement