Després de la tercera reunió de les entitats del Raval i de Sant Antoni amb la Regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, que va tenir lloc el dimarts passat 5 d’abril, les entitats sota-signants manifestem que:

Ja són més de 15 anys que la Ronda de Sant Antoni està pacificada i ha quedat ben palès que aquest canvi no ha suposat cap problema d’accessibilitat als dos barris ni al conjunt de la ciutat. Ara toca repensar aquest espai i acordar un projecte per al gaudi i la millora de la qualitat de vida del veïnat.

El 2018 van tenir lloc dues trobades amb l’Ajuntament (una a cada barri) on es van fer aportacions per al condicionament provisional de la Llosa, tot esperant que l’Institut Municipal de Mercats la retirés. Aquesta intervenció no es va fer mai. Va circular llavors un primer projecte de reforma de la Ronda, amb dos carrils de bus (pujada i baixada) i carril bici al mig, que avui ja ha quedat desfasat. Però mai no es va consensuar, atès que s’havia de debatre mitjançant un procés participatiu. Finalment es va aturar tot per tal de poder determinar el futur de la Ronda dins d’un marc de projecte de ciutat i d’eixos verds.

Recentment, se’ns han presentat dos projectes alternatius al del 2018:

  1. La Ronda totalment pacificada amb arbrat, bancs i espai per a usos veïnals i jocs infantils; amb els espais de càrrega i descàrrega i els contenidors de deixalles  i reciclatge necessaris.
  2. La Ronda semi-pacificada amb els mateixos elements que el projecte a), però amb un carril de baixada per als autobusos provinents dels carrers Sepúlveda i Villarroel fins a Urgell (davant el Mercat).

Després de 15 anys de pacificació, el veïnat de Sant Antoni i del Raval ens hem acostumat a caminar i fer activitats en aquest espai, que ha deixat de ser frontera. Ara tenim l’oportunitat de desenvolupar un projecte verd i de conservar un espai pacificat: preferentment el de la proposta a), però cercant un consens ampli podria ser també la b). La contaminació elevadíssima i el soroll que la nostra ciutat suporta afecten la salut de tothom, i principalment la de les persones més vulnerables.

A més, considerem que aquest projecte urbanístic s’haurà de complementar amb mesures per fer front a les problemàtiques socials existents.

El futur d’aquest espai comú el definirem el veïnat dels dos barris amb l’ús i les activitats que hi fem. Bona mostra n’és l’èxit de la ‘Mistralçotada’ d’enguany.

Per això demanem a l’Ajuntament i a les entitats de tots dos barris consensuar un projecte que doni protagonisme a la pacificació d’aquest entorn.

ENTITATS SIGNATS

Acció Raval

Acció Riera Baixa

AFA Diputació

AFA Escola Aldana

AFA Escola Bressol Germanetes

AFA Escola Ferran Sunyer

AFA Escola Pia Sant Antoni

AFI Escola Entença

AMPA Escola Bressol Els Tres Tombs

AMPA Institut Milà i Fontanals

Associació de Veïns i Veïnes del barri de Sant Antoni

Associació Germanetes-Jardins d’Emma

Associació pro-Teatre Talia Olympia

Ateneu del Raval

Ateneu Francesc Layret

Bicibus Eixample

Camí Amic, projecte comunitari d’educació a l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni

CDR de Sant Antoni

Consell local de l’Eixample per la República

De Veí a Veí

Diables de Sant Antoni

Eixample Respira

El Lokal Raval

Entesa de l’Eixample pel Debat Constituent

Escola de Músics i JPC

Espai Debat – Sant Antoni

Espai SI Prize

Esplai Totikap

Esquerdats – Colla castellera de l’Esquerra de l’Eixample

Federació d’Entitats de Calàbria 66

Fem Sant Antoni

Gimnàs Social Sant Pau

Guerrilla Raval

Institut Lluïsa Cura

Joves de Sant Antoni

Mercat de Pagès Germanetes

Òmnium Eixample

Ravaletes Sud

Sant Antoni Feminista

Sindicat de Llogateres

Taller de Músics

Un Raval Com Cal

Xarxa Veïnal del Raval