Al llarg d’aquests gairebé deu anys d’obres al Mercat de Sant Antoni i voltants, el veïnat hem viscut incerteses i angoixes. Però també hem lluitat i treballat de valent per aconseguir la millora de la nostra qualitat de vida al barri, en una zona de Barcelona castigada per la contaminació, el soroll i la manca d’espais verds i de lleure.

Les obres del Mercat i als carrers dels voltants ens van obrir la possibilitat d’imaginar els entorns i de desenvolupar idees que afavorissin el contacte veïnal i l’ús de l’espai públic. I moltes persones, algunes de les quals mai fins llavors no havien estat implicades en processos i lluites veïnals, vàrem emprar hores familiars i de lleure per dedicar-les al bé comú del barri, i vàrem ser presents de manera activa al procés participatiu iniciat fa dos anys.

Aquest procés participatiu, però, es va tancar en fals, pendent d’acords entre els paradistes de la roba i del llibre que finalment no es van produir. I ara el veïnat n’hem de patir les conseqüències? Quin criteri de cap tipus pot sostenir la permanència de marquesines tota la setmana per utilitzar-les només durant un matí de diumenge?

Se’ns va assegurar que podia ser factible que una de les places del Mercat fos veïnal, en concret la que queda a la zona pacificada de Borrell entre Tamarit i Manso. Hem fet propostes clares i concretes per a aquesta plaça i per a molts altres espais de l’entorn. Hem organitzat xerrades en les quals hem implicat paradistes de fresc, de la roba i del llibre per aconseguir diàleg.

FSA hem presentat instàncies formals conjuntament amb l’Associació de Veïns, de Veí a Veí, Talia-Olympia i Calàbria 66, amb propostes consensuades i concretes. Les darreres, presentades de manera conjunta, feien incidència en la necessitat d’adaptar el Mercat de Sant Antoni al seu entorn i potenciar el paper cívic i de proximitat amb el barri. En aquest escrit fèiem èmfasi en la instal·lació de dos petits espais de joc per a la mainada a les dues places més lliures de les quatre de què disposa el Mercat, arbrat de tipus mixt a les places amb arbres caducifolis i perennes, plantació d’arbrat caducifoli com àlbers o aurons per fer l’efecte bosquet a la zona del baluard-contraescarpa. On són? Què se n’ha fet? N’hi ha algun, és clar, però a tot el perímetre del mercat veiem sobretot marquesines enormes i ciment.

Cal dir que ens encoratja que s’hagi pogut pacificar el trànsit per crear una petita illa de vianants, amb alguns bancs per seure, i que hàgim guanyat espai verd. Estem segurs que el veïnat gaudirem en la mesura que hom pugui del nou Mercat, de les millores fetes i esperem que també de la vida als voltants.  També ens hem de felicitar per la pacificació de carrers com per exemple Borrell.

Però, per contra, com ha estat possible que, malgrat que els paradistes de la roba i del llibre no s’hagin posat d’acord, tots dos mercats hagin obtingut les seves marquesines fixes? I això en detriment de l’espai veïnal i de zones verdes tan necessaris, l’un i les altres, per al veïnat.

Què se n’ha fet de les propostes i anhels de les noves places? On és la Plaça Major del barri? I els espais enjardinats i convivencials? Són realment aquests parterres amb plantes ornamentals la solució?

El veïnat, no tenim dret de gaudir de l’espai que també ens pertoca? De fet som nosaltres els principals clients del Mercat de fresc, de la roba i possiblement també del llibre. Per què doncs ens sentim menystinguts un cop el projecte ha pres forma?

Volem la placeta del veïnat al Mercat, ara!

Reivindiquem la Plaça Major de Sant Antoni!

Anuncis