Acte-debat el 19 de novembre a les 12 del migdia als Jardinets de l’Alguer

web-cartellfsa19-11

Els darrers anys Barcelona ha viscut un fort creixement del turisme que està afectant la vida dels nostres barris. A poc a poc, una activitat que havia de contribuir a l’economia de la ciutat ha convertit els barris en objecte de l’especulació de grups inversors, motivats només per l’afany de lucre. El resultat ha estat un turisme massificat que desplaça el veïnat i el comerç de proximitat a favor d’una rendibilitat màxima i immediata de la propietat i que es desentén dels greus problemes que crea. Les conseqüències d’aquesta activitat turística especulativa, que només genera precarietat laboral, la paguem els veïns i les veïnes que vivim a la ciutat.

De Ciutat Vella a Gràcia, del Poblenou a Poble Sec, la indefensió del veïnat davant l’economia especulativa creix. I Sant Antoni no en resta al marge. De fet, és un dels barris més amenaçats per aquesta dinàmica de substitució de l’ús social de l’habitatge per l’explotació exclusivament especulativa de la vivenda. Al barri hi ha actualment més de 500 habitatges d’ús turístic legals i s’estimen en 400 més els que es lloguen de manera il·legal a turistes. Són gairebé 900 famílies menys en un barri on les places legals per a turistes ja equivalen a l’11% de la seva població, i on, mentre l’oferta turística només fa que créixer, els lloguers no paren de pujar i l’habitatge social és inexistent.

Al mateix temps, cada setmana veiem com tanquen comerços de proximitat i obren al seu lloc establiments de restauració que estan substituint la diversitat comercial del barri i que amenacen en convertir-lo en un nou espai fonamentalment per a l’oci. Sant Antoni era al 2015 el tercer barri amb més bars per habitant de la ciutat. I el fenomen només acaba de començar. Els comerços de proximitat de “tota la vida”, aquells que ens donen servei als veïns i les veïnes, amb els preus actuals dels lloguers del locals ja no són viables.

És per tot plegat que volem donar el toc d’alerta del procés que estem vivint a Sant Antoni abans que sigui massa tard. Volem escoltar els testimonis de veïns i veïnes que han de marxar perquè no poden pagar l’increment dels preus del lloguer al barri. Volem donar veu als comerciants que han de tancar, no per falta de clients, sinó perquè els demanen rendes abusives pel seu local.

Si els propers mesos se t’acaba el contracte i tens por que t’apugin el preu o et pressionen perquè marxis; si creus que hauràs de tancar el teu negoci perquè el propietari del local et demana un preu que el fa inviable; si no pots dormir a les nits pel soroll que fan els clients de les terrasses o els ocupants dels pisos turístics; si tens un pis turístic il·legal al teu edifici…

Vine!, i explica’ns el teu cas.

Dissabte 19 de novembre, a les 12 del migdia, estarem als Jardinets de l’Alguer per debatre i escoltar com el turisme I l’especulació està minant els drets del veïnat de Sant Antoni. Entre tots i totes podem fer escoltar la nostra veu i organitzar-nos per a què Sant Antoni continuï sent un barri per viure-hi i d’on cap veí es vegi forçat a marxar ni cap comerç a tancar.