En el context del debat sobre el model de gestió del turisme a la ciutat des de Fem Sant Antoni volem aportar les següents consideracions:

El nostre barri ja està patint de forma soterrada els efectes negatius del turisme massiu:

A Sant Antoni hi ha 4.260 llits d’allotjament turístic legals, el què representa un 11% de la seva població. És una densitat que fins i tot supera la de barris reconegudament saturats com el Poble Sec o la Sagrada Família. Més de la meitat d’aquest llits (61%) corresponen a Habitatges d’Ús Turístic (HUT). A aquestes xifres caldria afegir les dels nombrosos allotjaments il·legals.

A més de la pressió que suposen els HUT sobre l’habitatge al barri, la pressió sobre l’espai públic i el sol comercial en planta baixa és també elevada. El barri té tants bars com la Vila de Gràcia, ambdós barris només superats pel Raval. És també tercer de tota la ciutat en densitat de bars per habitant (176 habitants per bar). Son dades del propi Ajuntament. La nova configuració econòmica del mercat i els seus entorns pot incrementar aquestes xifres, que evidencien la seva saturació al carrer Parlament.

Els efectes negatius no són tan evidents com en altres barris com la Sagrada Família, ja fins ara no hem tingut grans atraccions turístiques i els visitants s’allotgen pero marxen de dia a altres punts de la ciutat. Aquesta pressió oculta pot aflorar dramàticament amb la icona que esdevindrà el mercat de Sant Antoni reobert, agreujant els problemes larvats els darrers anys: l’increment del cost dels lloguers i el preu dels habitatges, la marxa de veïns del barri per l’avidesa especulativa d’alguns propietaris que converteixen un habitatge en un apartament turístic…

Per tot això recolzem el manifest de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, de la qual en som membres, i el decreixement turístic actiu i promovem entre el veïnatge la campanya “L’habitatge el volem per viure-hi, no per viure’n”. Comunicat ABTS

També volem fer evident que és sorprenent que només una part del barri -la zona d’Urgell fins Pl. Universitat- ha estat inclosa en la zona de decreixement turístic natural. Si bé és una de les zones que té més elevada concentració d’allotjament turístic de la ciutat, cal extendre aquesta qualificació de decreixement a tot el barri, ja que la densitat d’allotjaments a tot Sant Antoni dobla la mitjana de la ciutat, tenim una gran pressió sobre l’espai públic i en breu hi haurà un equipament (el mercat) que atraurà l’atenció de nombrosos visitants. Entenem el barri de Sant Antoni com una unitat espaial i social i en conseqüència reivindiquem que tot el seu perímetre sigui declarada zona de decreixement turístic natural.

Anuncis