Després de diversos mesos participant activament en l’elaboració del Pla integral del Paral·lel amb altres entitats i col·lectius dels tres barris afectats (Poble-sec, Raval i Sant Antoni), tornat d’estiu, l’ajuntament va presentar el projecte de remodelació dels extrems del Paral·lel amb un cost de 6M€. (veure projecte adjunt)
Davant la farsa d’engegar un procés participatiu veïnal per definir un Pla Integral de l’Avinguda mentre es planificava als despatxos la remodelació dels extrems, ens varem oposar frontalment al projecte.
parelel
Les obres de la part central del Paral·lel no van tenir en compte les aportacions veïnals i així es van acabar pavimentant els xamfrans dels carrers de Sant Antoni amb Paral·lel amb una ampliació de les voreres que no aporten cap valor a l’avinguda. Durant mesos -inclús anys- des de l’AVV i altres entitats veïnals es va defensar la realització de places unitàries que permetessin usos de joc infantil o petits parcs i zones verdes, però res va fer canviar la monolítica planificació urbanística institucional.

També va ser molt contestada la instal·lació d’uns fastuosos fanals (preu unitari de 6.000€) amb un suposat sistema d’enllumenat de colors per transformar l’avinguda en un corredor que donés continuïtat a les Fonts lluminoses i es convertís en una passarel·la entre la Fira i el Port i la Rambla. Un cop instal·lats, allò que han aconseguit ha estat sobre il·luminar les primers plantes dels pisos de l’avinguda. El carril bici que no connecta amb els trams dels carrer de l’Eixample, la impossibilitat de gir dels cotxes, la dificultat d’accedir al Poble-sec, el canvi capriciós de sentit del carrer Aldana són una petita mostra dels errors de la remodelació de la part central.
La presentació del projecte de remodelació de les parts properes a la Fira (Pl. Espanya) i al museu Marítim (Pl. Carboneria) seguint els mateixos paràmetres que la remodelació de la part central, sumat a la perversió d’entretenir els veïns en un procés participatiu “integral”, va causar perplexitat i una, no continguda, indignació a Fem Sant Antoni i altres.
El govern municipal va decidir suspendre temporalment la remodelació fins poder contrastar-ho en una no va reunió amb més associacions dels 3 barris. (veure nota de premsa) Quan es va produir aquesta 2a. reunió (novembre 2015) la majoria d’entitats varem continuar oposant-nos al projecte.
Per nosaltres és evident que primer cal avaluar l’impacte negatiu de les obres de la part central per tal de no repetir-les als extrems. En el cas concret dels xamfrans de Sant Antoni insistim en valorar la possibilitat d’esmenar l’error de les voreres ampliades i convertir-les en places. Des de la possible ingenuïtat veïnal, no sembla forassenyat valorar el cost de les obres de construcció de places on s’han construit voreres i fer una consulta als veïns per si creuen convenient invertir uns diners públics per refer un nyap; valorar si el cost és acceptable pels beneficis que poden aportar les places.
També considerem que la feina feta en la 1a fase del procés participatiu del pla integral han de ser tingudes en compte en el nou projecte.
Si la ràpida reacció del govern suspenent les obres dels extrems va estar ben valorada, la inacció des de llavors no ajuda a recuperar la credibilitat dels veïns en els processos d’interlocució amb l’ajuntament.
Anuncis