Audiència Oberta de Turisme:

L’acte va generar una gran expectació, pel que una hora abans de començar hi havia ja una gran cua amb centenars de persones esperant entrar. Teòricament no es reservaven llocs i anava per estricte ordre d’arribada a la cua, pel què només els que van arribar una hora abans van poder entrar (tot i axí durant l’acte inexplicablement van entrar persones que no eren a la cua representants de col·lectius de propietaris d’apartaments).

turisme1

Va iniciar amb una llarga intervenció de la tinent d’alcalde Sra. Recassens. En ella va explicar que Barcelona té 27 milions de turistes al llarg de l’any. La meitat pernocten a la ciutat  i l’altra meitat son passavolants (7 milions de catalans de visita a la ciutat i la resta  turistes que visiten la ciutat però dormen a d’altres localitats turístiques). Dels que dormen a la ciutat, 7,8 dormen a hotels i la resta a d’altres formes d’allotjament com apartaments turístics). Segons la tinent d’alcalde el problema està en el grup dels què no dormen ja que no deixen ingressos Catalans de fora de la Rodalia metropolitana de Barcelona i els que dormen a d’alres localitats però visiten Barcelona amb els seus autocars). A la vegada va vendre com un gran éxit  que només 1 de cada 4 visitants dels museus fossin locals i la resta 3 de cada 4 fossin turistes.

turisme2

La intervenció va ser seguida pel Sr.  Ravell, President de la FAVB, que va començar lamentant que l’alcalde no presidís l’acte i que va concloure amb la presentació  de les 10 les propostes concretes de la FAVB.

Va començar aleshores la participació del públic assistent amb moments de tensió amb un equilibri d’intervencions entre veïns crítics amb l’actual model i propietaris de pisos turístics defensant la bondat de la seva activitat i les bones pràctiques que ells realitzaven.

Cap al final de l’acte diverses persones van acusar l’Ajuntament de fer fracassar la participació voluntàriament, manipular les intervencions farcint l’acte de gent favorable al sector turístic (a l’entrar les primeres persones que hi havia a la cua, una quarta part de l’auditori ja estava ple) i voler aparentar que hi ha dos visions enfrontades repartides al 50% que obligaven a l’Ajuntament a fer de mitjancer).

Va ser en aquesta part avançada de l’audiència que finalment  el representat de Fem Sant Antoni va obtenir el torn de paraula i va fer la següent intervenció:

“Som Fem  Sant Antoni, un espai de confluència veïnal on coincidim col·lectius  i veïns i veïnes del barri de Sant Antoni amb l’objectiu de l’apoderament ciutadà i veïnal per a què siguem tots  els veïns que decidim quin barri volem.

En referència al turisme, la situació a Sant Antoni no és de cap manera tan crítica com a d’altres barris en què la convivència s’ha deteriorat de manera greu  tal i com hem pogut escoltar al llarg de l’audiència. Tot i així, som conscients que per la situació de centralitat i la bona comunicació al costat de grans pols d’atracció turística, el barri de Sant Antoni està en una situació de risc  i gran vulnerabilitat si no es prenen a temps les mesures preventives necessàries.

Per això des de Fem Sant Antoni, proposem l’elaboració d’un  Pla de barri de 4 anys (2016-2020) amb participació directa dels veïns que entre d’altres adopti mesures per no rebre les conseqüències negatives del turisme, garantint la convivència i evitant la substitució irreversible d’usos veïnals pels turístics, amb especial atenció a l’espai públic, l’habitatge i el sòl comercial.

Per últim al demanar  que el Pla de barri s’elabori amb la participació dels veïns, volem que aquesta es dugui a terme amb una voluntat de l’Ajuntament honesta, sincera i creïble.”

Després d’algunes intervencions més del públic, van parlar els representants dels grups polítics de l’Ajuntament. L’acte va concloure després de 3 hores i mitja llargues amb la intervenció de nou de la Sra. Recassens defensant-se de les acusacions de farcir el públic indicant que les persones presents a l’ obrir les portes eren tècnics de l’Ajuntament. Va resumir que a la sessió s’havien vist 3 grans grups: els favorables als pisos turístics, els contraris i un tercer que l’havia sorprès pel seu nombre, el dels anomenats amfitrions (persones que lloguen habitacions a turistes).

Anuncis